Siirry pääsisältöön

Edustajiston syksyn kuulumisia

Hei vaan kaikille!

TREY:n edustajiston syksy on käynnistynyt varsin vauhdikkaasti kahdella kokouksella. Tässä tekstissä nopeasti ydinpointit kahdesta kokouksesta sekä katsaus loppusyksyyn.



 Edustajisto 6/2019, 2.9.2019

Ensimmäisen kerran edari kokousti jo 2.9.2019. Tässä kokouksessa merkittävimmät asiat koskivat lisätalousarviota, TREY:n delegaatiota Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) liittokokoukseen sekä TREY:n hallituksen täydentämistä. Lisätalousarviossa varattiin menopuolella järjestötoimijoille stipendejä. Aiemmin ajatuksena oli myös varautua pienteollisuustalon eli Tamyn vanhojen toimistotilojen remonttikustannuksiin, mutta lukja oli vielä mahdoton hahmottaa eikä niitä siksi ympätty tähän budjettiin. Hallin paikoilla kokoussalissa istuivat Nea ja Matti R. (Okei, ei kokoussaleissa nimettyjä paikkoja ole - mutta kuvainnollisesti kuitenkin...)

TREY on Suomen toiseksi suurin ylioppilaskunta heti Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) jälkeen. Tästä syystä TREY:llä on myös merkittävä määrä ääniä käytössä SYL:n liittokokouksessa. SYL on yliopisto-opiskelijoiden valtakunnallinen edunvalvoja, jonka jäseniä ovat Suomen ylioppilaskunnat. SYL:hän on yhdistys (ry) toisin kuin ylioppilaskunnat, jotka ovat...ylioppilaskuntia. SYL ei siis ole vastaavalla tavalla lakisääteinen toimija. Liittokokouksessa eli liittarissa käsitellään SYL:n suuria linjoja - poliittista linjaa, toimintasuunnitelmaa, talousarviota ja muuta mukavaa sekä valitaan seuraavan vuoden hallitus, joka pyörittää yhdessä työntekijöiden kanssa liiton arkea.

Marraskuun 15.-16. päivä järjestettävä kaksipäiväinen liittari on tavallaan "megalomaaninen syyskokous". TREY:n edustajisto valitsi TREYn ääniä käyttämään 18 varsinaista delegaattia ja 9 varaedustajaa. Varsinaiset edustajat jakautuivat vaalirenkaiden äänimäärien mukaan (TEKIJÄ 12, punavihreä kupla 3 ja Silta 3 paikkaa). Yksi delegaation edustajista on Treyn kopo, HALLI:n oma Annika Nevanpää! Annikalta saamme sitten kuulla liittarikuulumisia myöhemmin. PS! SYL lähettää liittarista aina YouTube-striimin. Niitä voivat uteliaat katsella - jos asia on joskus hieman vaikeaselkoista, on kokoustekniikka pelkästään kovin kiehtovaa. Liittaridelegaation valinta on perinteisesti aika selvä asia - numerot ovat numeroita. Joskin yksi muutos hallituksen pohjaesitykseen tuli - Oikeisto-opiskelijoiden (joilla 1/49 edaatttoria) varaedustaja nousi toisen varan paikalta ensimmäiseksi varaksi. Oikeisto-opiskelijoilla ei SYL:n liittokokouksessa siis varsinaista edustajaa ole.

TREY:n hallituksen tapahtumavastaava Eeva Ylimäki oli saanut mieluisan työpaikan, minkä vuoksi hän jätti hallituspestinsä. Edustajisto myönsi Ylimäelle eron ja hänen tilalleen loppuvuodeksi hallitukseen valittiin varsin selkein äänin neljännen vuoden luokanopettajaopiskelija Liisa Äijälä.

Edustajisto 7/2019, 22.9.2019

Seuraava kokous koitti jo kolmen viikon kuluttua. Tässä kokouksessa Hallia edustivat Julius ja Nea. Kokouksessa käsiteltiin mm. oikeisto-opiskelijoiden edustajistolle jättämää aloitetta, yliopiston tilatarjouksen hyväksymistä, SYL:n hallitusehdokkaan nimittämistä sekä uudestaan SYL:n liittokokousdelegaatiota ja myös Opiskelijoiden liikuntaliiton eli OLL:n liittokokousdelegaatiota.

Oikeisto-opiskelijat (lyh. Oiko) oli jättänyt edustajistolle aloitteen, jossa haluttiin järjestöjen toiminta-avustuksissa kiinnitettävän huomiota aatteelliseen tai poliittiseen toimintaan. Eli että tällainen toiminta verottaisi avustusta. Oikolle oli kuitenkin selvinnyt, että jo yhdistyslain mukaan kaikki yhdistystoiminta oikeastaan on aatteellista. Tästä syystä he halusivat täsmentää sanamuotoa hieman toisin. Koska hallituksen jättämässä vastauksessa oli paneuduttu nimenomaan aatteellisuuteen eikä Oikolta ketään ollut aloitetta "puolustamassa", päätettiin aloite palauttaa takaisin valmisteluun - eli että hallitus käsittelee aloitteen uudestaan.

Edustajisto päätyi lopulta äänestämään siitä, pöydätäänkö kyseinen esitys vai palautetaan valmisteluun: pöytääminen olisi tarkoittanut sitä, että kyseinen aloite olisi käsitelty samanlaisena seuraavassa kokouksessa ilman hallituksen uutta vastausta. No, ei iso asia, mutta tietysti voi miettiä onko aloitteen muuttaminen viime hetkillä kovin "hyvän hallintotavan mukaista" - toisaalta, kevyempi ratkaisu tämä oli kuin tehdä sama aloite hieman muuttuneilla sanamuodoilla. Itse aloitteesta ei siis sisällöllisesti keskusteltu, mutta ainakin meille ja monille muulle aloite tuntui hieman vaikealta - onhan koulutuspolitiikkakin yhden sortin politiikkaa. Itsekään en toki pitäisi siitä, jos ainejärjestöni ottaisi kantaa vähän yhteen jos toiseenkin päivänpolttavaan kysymykseen, mutta politiikka-käsite on vaikea, ja asian pitäisi ehkä olla yhdistysten sisäinen asia eikä ylioppilaskunnan. Mutta on hyvä, että keskustelua käydään.


Edari myös hyväksyi yksimielisesti yliopiston tilatarjouksen. Tämä tarkoittaa sitä, että TREY:n toimisto muuttaa Hervannan rakennustalon perimmäisestä nurkasta Hervannan päärakennukseen. Osa tiloista sijaitsee vanhoissa TTYY:n tiloissa, osa kerrosta alempana. Lisäksi keskustassa säilyy nykyinen palvelupiste Alakuppilan läheisyydessä. Tarjous oli kilpailukykyinen, eikä keskustasta ollut saatavilla vastaavanlaisia tiloja. Vaikka keskustassa opiskeleekin enemmän ihmisiä kuin Hervannassa ja keskusta olisi sidosryhmiä ajatellen hieman parempi paikka kuin Hervanta, on tämä muutos opiskelijan näkökulmasta kuitenkin edistystä - vanhat TTYY:n tilat kun olivat todella keskeisellä paikalla kampuksella.



TREY myös nimitti hallituksen sopovastaava Paavo Antikaisen ehdokkaakseen SYL:n hallitukseen. Onnea Paavo ja tsemppiä kampanjointiin! Paavo opiskelee yhteiskuntatutkimusta ja on ollut monenlaisissa järjestötouhuissa mukana. Oikein pätevä ehdokas. SYL:n hallitushan valitaan siellä liittarissa 15.-.16.11. Lahdessa. Lisäksi edustajisto päivitti tämän valinnan myötä liittokokousdelegaatiotaan hieman ja nimesi myös viimeksi nimeämättä olleet tarkkailijat. Lisäksi nimettiin myös kolmen henkilön poppoo opiskelijoiden liikuntaliiton liittokokoukseen.

Entä sitten?

Edari kokoustaa syksyllä vielä loka- ja marraskuussa. Syksy on siis kokouksissa laskettuna puolivälissä, mutta kahdessa tulevassa kokouksessa tehdään sitäkin suurempia päätöksiä. Lokakuun edustajiston agendalla on mm. ylioppilasmedia! TREY:llähän ei ole ollut vielä mediaa, mutta sen kohtalosta päätetään vajaan kuukauden kuluttua. Elämme jännittäviä aikoja. Vanhan Tamyn aikana Aviisi kun herätti paljon tunteita puolesta ja vastaan ja toisaalta TTYY:llä ei omaa mediaa ollut. Odotamme tietysti kokousmateriaaleja ja orientoidumme lähempänä ajankohtaa, mutta keväällä Halli suhtautui myönteisesti opiskelijamediaan periaatteen tasolla - kunhan se toteutetaan asianmukaisesti. Aviisin kopiota emme tahdo.

Muut tärkeät asiat ovat perinteisiä loppuvuoden teemoja: marraskuun ns. syyskokouksessa valitaan TREY:n ensi vuoden hallitus sekä vahvistetaan toimintasuunnitelma ja talousarvio. Nämä ovat ehdottomia vaikuttamisen paikkoja - hallitus toimii ylioppilaskunnan kasvoina ja pyörittää arkea. TREY tulee tiedottamaan hallitushausta lähempänä marraskuuta, mutta Hallin porukalta voi jo nyt kysellä vinkkejä hakuun liittyen. Hienoahan se olisi jälleen saada hallitukseen Halli-verta! Sikälihän mitään taustaryhmittymää ei hallitukseen pääsyyn vaadita - sen kuin hakee ja vakuuttaa edustajiston omalla motivaatiollaan ja asiantuntemuksellaan.

Toimintasuunnitelmaan liittyen TREY kerääkin juuri aloitteita ensi vuoden toimintasuunnitelma- ja talousarviotyötä varten. Käy kurkkaamassa TREY:n sivuilta lisätiedot!

....

Syysterkuin
Julius Tavasti, Hallin ryhmyri


Kommentit

  1. Caesars Completes New Online Gaming Flooring For All
    LAS VEGAS 충주 출장샵 (KSNV) 성남 출장마사지천안 출장안마 The Tropicana Resort Expansion will include a 하남 출장샵 new casino flooring and the 제주도 출장마사지 addition of a

    VastaaPoista

Lähetä kommentti