Siirry pääsisältöön

Tavoitteet

 HALLI:n teemat edustajistovaaleissa 2020

Hallin teemat edustajistovaaleihin 2020 heijastavat hyvin nykyistä toimintaamme.
  1. Yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä
  2. Saavutettavaa koulutusta ja koulutuspolitiikkaa
  3. Henkinen ja fyysinen hyvinvointi
  4. Hyvä hallinto

Yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä

Hallintotieteiden liitto näkee järjestöt ylioppilaskunnan sydämenä - opiskelijat identifioituvat nimenomaisesti juuri järjestöjen kautta ylioppilaskuntatoimintaan. Siksi ylioppilaskunta onkin ensisijaisesti tuki ja palveluntarjoaja järjestöille. Ylioppilaskunta ja järjestöt eivät ole erillisiä toimijoita, vaan niiden välisestä  vuorovaikutuksesta on pidettävä huolta.

Näemme ylioppilaskunnan ennen kaikkea mahdollistajana, ja tässä tapauksessa poikkitieteellisyyden kampusrajoja rikkovan yhteistyön kehittäminen ja tukeminen on kolmen kampuksen ylioppilaskunnassa ensiarvoisen tärkeää. Järjestöjä tukemalla ja eri toimijat yhteen tuomalla voimme yhdessä luoda tiiviin opiskelijayhteisön.

Yhteistyö on pohja kaikelle toiminnalle myös edustajistossa. Haluamme Hallina tehdä oman osamme ylioppilaskunnan toiminnan eteen osallistumalla aktiivisesti vuoropuheluun yli edustajistoryhmärajojen.

Saavutettavaa koulutusta ja koulutuspolitiikkaa

Viimeisen vuoden aikana ovat erilaiset suoritusmuodot ja -vaihtoehdot sekä niiden hyvät ja huonot puolet korostuneet. Meidän mielestä hyvien ajasta ja paikasta riippumattomien opintojen mahdollistaminen myös tulevaisuudessa on ensisijaisen tärkeää - näin opiskelijat voivat helposti yhdistää opinnot ja muun elämän, oli se sitten töitä, järjestötoimintaa tai perhe.

Suomalainen korkeakoulujärjestelmä on käymässä läpi erittäin suurta uudistusta, mikä on näyttäytynyt niin opiskelijavalintauudistuksina, opintoaikojen tiivistämisenä kuin korkeakoulujen rahoituksen heikentämisenä. Korkeakoulutuksen saavutettavuuden eteen on tehtävä töitä, että myös tulevaisuudessa jokaisella olisi mahdollisuus kouluttautua ja elää mielekästä opiskelijaelämää. Tämä on myös yhdenvertaisuuskysymys niin koulutuksen periytyvyyden, sosioekonomisen taustan merkityksen kuin ylipäätään opiskelumahdollisuuksienkin näkökulmasta. Koulutuspoliittinen edunvalvonta on yksi ylioppilaskunnan tärkeimmistä tehtävistä, mutta pelkästään kopolla ei tehdä vaikuttavaa paikallista ja valtakunnallista työtä opiskelijan aseman parantamiseksi. Keväällä 2021 on tulossa kuntavaalit, jotka ovat oiva vaikuttamisen paikka Tampereen opiskelijaystävällisyyden puolesta!

Henkinen ja fyysinen hyvinvointi

Opiskelijoiden hyvinvointi on jäänyt monesti vähemmälle huomiolle ja mielenterveysongelmista kärsii yhä useampi opiskelija. Tämän vuoden poikkeustilanne ei ole helpottanut tilannetta ollenkaan. Etäily ei sovi kaikille ja yksinäisyys on lisääntynyt. Nyt ja tulevaisuudessa kaivataan yhteisöllisiä tekoja, kaveria ei jätetä -mentaliteettia sekä vaikuttamistyötä ja edunvalvontaa opiskelijoiden oikeuksien turvaamisesta, jotta kaikki jotka apua tarvitsevat myös sitä saisivat. Ongelmia ei pidä lakaista maton alle vaan ne pitää hoitaa nyt.

Terapiatakuu, valtakunnallinen yliopistokohtainen opintopsykologikiintiö ja lisäresurssit yliopiston tukipalveluihin ovat askeleita kohti hyvinvoivaa yhteisöä. Koulutusleikkaukset ovat näkyneet valtavasti erityisesti hallinnossa ja tukipalveluissa, jolloin opetushenkilökunnan aika menee hallinnon tehtäviin opetuksen kehittämisen sijaan. Tähän on tultava muutos.

Hyvinvointi ei kuitenkaan ole pelkästään mielenterveyttä - viihtyisillä kampuksilla voidaan ennaltaehkäistä hyvinvoinnin haasteita tarjoamalla kohtaamispaikkoja niin opiskelu- kuin järjestötiloin, mutta myös fyysistä hyvinvointia tarjoamalla ergonomisen ympäristön ja miksei vaikka välijumppanurkkiakin. Yliopiston kampuskehityksessä ja lähivuosien remonteissa on kuultava suurinta käyttäjäkuntaa - meitä opiskelijoita!

Hyvä hallinto

Mistäs muusta hallintotieteilijät tunnettaisiin, kuin vahvasta hallinnon osaamisesta? Tulevalla edustajistokaudella tullaan käsittelemään merkittäviä toimintaa ohjaavia työkaluja, kuten esimerkiksi talousstrategiaa, henkilöstöstrategiaa ja pääsääntöä. Näin merkittäviä dokumentteja ei laadita mututuntumalla, vaan vahvalla osaamisella - Halli on ja haluaa jatkossakin olla tunnettu tarkoista silmistään ja aktiivisesta otteestaan hallinnollisissa prosesseissa. Kestävä talous ja hyvin kohdennetut resurssit takaavat laadukasta ylioppilaskuntatoimintaa myös tulevaisuudessa!